NOSITELJ PROJEKTA
Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ osnovana je 1. ožujka 1838. i s vremenom je postala i ostala najznačajnija kulturna ustanova u gradu Karlovcu. Kao središnja županijska narodna knjižnica, organizira i razvija mrežu knjižnica na području Županije te unapređuje stručni knjižničarski rad. Bibliobusna služba knjižnice nastavlja tradiciju prve pokretne knjižnice u Hrvatskoj koja je počela s radom 1911. godine. Danas specijaliziranim vozilima u četrnaestodnevnim intervalima, po točno utvrđenom rasporedu, obilazi 72 stajališta, naselja i škole na području Karlovačke županije i na taj način omogućuje udaljenim mjestima i njihovim stanovnicima korištenje knjižničnih usluga (posudbenih, informacijskih, kulturno-animacijskih i dr.).

Djelatnost knjižnice sufinancirana je proračunskim sredstvima Karlovačke županije i Grada Karlovca. Provedbom ovog projekta dodatno će se ojačati kapaciteti i iskustva postojećih djelatnika prijavitelja u području projektnog menadžmenta. Knjižnica je do sada realizirala dva inovativna europska projekta financirana iz programa prekogranične suradnje IPA Slovenija – Hrvatska i IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina.
&nbsp

PARTNERI

Grad Karlovac ima 118 zaposlenih osoba od čega je preko 70 % visokoobrazovanih. Grad je pripremao i proveo više od 100 projekata financiranih iz INTERREG programa, Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj, EIB-a, Programa Zajednice, predpristupnih EU fondova i nacionalnih fondova. U sklopu Grada djeluje i Upravni odjel za društvene djelatnosti koji je zadužen za ustanove u kulturi te usko surađuje s odjelom EU fondova u pripremi i provedbi projekata iz područja kulture, obrazovanja, društvene integracije i sporta. Grad će u realizaciji ovog projekta „Čitanje je važno, uključuje nas snažno“ sudjelovati u koordinaciji te osiguravati svu stručnu i materijalnu potporu provedbi projekta.

Udruga Carpe Diem osnovana je 2005. s ciljem unapređivanja kvalitete života, doprinosu opće dobrobiti zajednice te poticanja i razvoja kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih. U 16 godina postojanja udruga je provela niz projekata financiranih od strane ministarstava, Agencije za mobilnost i programe EU, Europske komisije i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a najviše iz Europskog socijalnog fonda. Udruga trenutno ima 10 zaposlenih osoba te veliko iskustvo u provedbi različitih projekata. U sklopu svog djelovanja udruga radi na poboljšanju kvalitete života djece, mladih i odraslih, provodi neformalne oblike obrazovanja za jačanje kompetencija i za izgradnju civilnog društva, organizira radionice, predavanja, javne tribine, aktualizira određene probleme i izazove na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i europskom nivou, koordinira volonterskim centrom te organizira informacijske i savjetodavne servise za pomoć mladima.